Aardappelteelt

Poten

Wij hanteren sinds drie jaar een revolutionair nieuw systeem om aardappels te poten. Het frezen, poten en aanaarden gebeurt in één werkgang.
Voordelen van dit systeem zijn:

  • Er wordt niet meer op cultuurbanden gereden, omdat er niet tussen de ruggen door gereden hoeft te worden.
  • Er wordt ook onder de aardappel gefreesd.
  • Aardappels altijd in het midden, ook in hellingen.
  • Kopakker met meer opbrengst, omdat er niet meer over gekeerd hoeft te worden tijdens het aanaarden.
  • Alles gebeurt in een werkgang, wat brandstof en manuren spaart, en dus efficienter is.

Wij beschikken inmiddels over twee identieke pootmachines. Alle machines beschikken over een poederstrooier en één machine is uitgerust met een spuit. Verder poten we met een gedeelde combinatie, waarbij de frees aan de voorkant van de traktor is aangebouwd, en de poter met aanaardkap achteren.

Rooien

Vanaf seizoen 2013 rooien we met een 4 rijige aardappelrooier, een Grimme Varitron 470. Deze rooier is uitgerust met een Multisep reinigingssysteem waarmee men in wisselende omstandigheden altijd kan reiningen naar wens van de klant. Verder heeft deze rooier een relatief kleine 7 tons bunker, waardoor het noodzakelijk is om met een transportmiddel naast de rooier te rijden tijdens het rooien.Verder rijden we nog met drie aardappelbunkerrooiers van het merk Grimme SE 150-60. Deze machines kennen een ongekende reinigingscapaciteit onder alle omstandigheden.

Sinds 2016 rooien we naast de Grimme Varitron ook met een Grimme Tectron 410. Beide rooiers beschikken over dezelfde reiningingsweg.

Inschuren

We hebben 3 inschuurlijnen in gebruik.

  • Een 11 tons stortbak met duoband en hallenvuller.
  • Een 7 tons stortbak met duoband en hallenvuller. Deze stortbak kan in combinatie met een 9m transportband en aggregaat in het veld worden gebruikt om direct op vrachtwagens te lossen.
  • Een stortbak in combinatie met 8 meter transportband. Deze combinatie heeft een eigen hydraulischcircuit dat doormiddel van een aftakas met een traktor aangedreven kan worden. Deze combinatie wordt gebruikt om direct te lossen op vrachtwagens in het veld.

Frezen

Voor klanten met een eigen aardappelpoter of die traditioneel willen poten hebben we twee Struik rijenfrezen. Deze hebben een stuurautomaat die de ruggen van de poter volgt.